vasárnap, 20 június 2021 19:38

TOP-7.1.1-16-HESZA-2020-01765

        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sárosspataki Utánpótlásnevelő Sportiskola Egyesület

„PATAK TUSA” SÁROSPATAKI CSALÁDI NAPOK

A Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola

– röviden a SUSI – megalakulása, törekvései, lehetőségei, céljai és szakmai szempontrendszere

 

Ismereteink szerint a MOZGÁS a legfontosabb a gyerekek és a felnőttek egészséges életmódjának megőrzése, fejlődése, életre való nevelése érdekében. Törekvéseinket mutatja, hogy 2007. szeptember 12-én megalakult a SÁROSPATAKI UTÁNPÓTLÁSNEVELŐ SPORTISKOLA – röviden a SUSI – aminek a feladata a sportágak népszerűsítése és a szabadidősport felkarolása. Az egész város egységes és tesz a körzet minőségi egészségre neveléséről. A családok jövője függ attól, hogy ilyen kis térségekben is legyen összefogás a sportoló nemzet megvalósítása érdekében. Ezen eszme egy olyan lehetőséget keres, ahol a sportolni vágyó emberek töretlen erővel mennek előre, hiszen egy csillogó szemnél nincs szebb látvány. Összességében egy idézet a legmegfelelőbb a tevékenységünk kifejezésére: „Ez a sportág a szerelmünk, a szerelemért pedig áldozni kell”   /Gyulai Márton/.

 

 

„Patak tusa” Sárospataki Caaládi sportnapok célja

 

A lakosok társadalmi együttműködésének erősítése egy olyan többgenerációs színtér biztosításával, amely javítja az itt élők életminőségét, egészségi állapotát. Konkrétabb célok: Sárospatak kulturális életének növelése, a Sport és a  rekreációs lehetőségek kiszélesítése a környezetvédelem tükrében. 

 

Szakmai program

 

A szervezésnél maximálisan figyelembe vettük a következő elemeket:

  • hobbi és szabadidős jellegű sportolási program lehetőségek száma nő
  • a program térítésmentesen lenne igénybe vehető
  • a helyi adottságok kihasználása, erősítése
  • a család minden tagjának szóló programmal egy többgenerációs színtér létrehozása,
  • közösség formálás az ügyesség és az öt-tusa párhuzamában, valamint az élményszerzés „jegyében”

 

 

 

 

Megnevezés

Pontos cím

Létesítmény megnevezése

Dátum

Kerékpár ügyességi versenyek

3950 Sárospatak, Zrínyi u. 12.

Sárospataki Sportpálya

2021.06.05.

14.00 óra

Gyalogtúra kvíz-játékokkal

3950 Sárospatak, Tengerszem

Tengerszem (Ciróka)

2021.06.13.

10.00 óra

Sárkányhajó versenyek

3950 Sárospatak, Attila u. 7-9.

Lábasház

2021.06.19.

10.00

Lovas sor és váltóverseny családok részére

3950 Sárospatak, Szeles u. 40.

Betyár Lovastanya

2021.06.20.

10.00

Lézerpuska ügyességi verseny

3950 Sárospatak, Zrínyi u. 12.

Sárospataki Sportpálya

2021.06.26.

10.00

Ünnepélyes eredményhirdetés, díjazással, családi nappal egybekötve

3950 Sárospatak, Zrínyi u. 12.

Sárospataki Sportpálya

 

2021.06.27.

10.00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megnevezés

Leírás

Kerékpár ügyességi versenyek

A családok tagjainak egy előre kijelölt pályán kell végig menniük kerékpárral. Az idő és az akadály hibás teljesítése adja ki az végleges pontszámot. A kerékpár biztosítva lesz mindenki számára, de lehetőség van saját eszközzel is részt venni. Díjazás: érem, serleg, oklevél.

Gyalogtúra kvíz-játékokkal

A Cirókától rajtoló versenyen, nem a gyorsaság a szempont, hanem a rejtvények megfejtése, az adott – Tengerszemig vezető – pontokon. A megállóhelyeken elvégzett feladatokkal szerzett pontok, adják a kvíz-játék összpontszámát. Díjazás: érem, serleg, oklevél.

Sárkányhajó versenyek

A családi csapatok a kijelölt távon, sárkányhajóval a Bodrog folyón mérhetik össze képességeiket, fokozottan ügyelve a résztvevők biztonságára. Körforgás szerűen kerülnek beosztásra a családok, így alakulhat ki a végső sorrend. A hajó kormányosa biztosított lesz az eseményen. Díjazás: érem, serleg, oklevél.

Lovas sor és váltóverseny családok részére

A résztvevőknek egyszerűbb lovas gyakorlatokat kell elvégezniük egy előre kijelölt pályán, de nem szükséges hozzá lovas tudás, így bárki könnyedén teljesítheti a feladatokat. Díjazás: érem, serleg, oklevél.

Lézerpuska ügyességi verseny

Egy kialakított pályán, kiváló minőségű lézerpisztolyokkal kell a csapatoknak egymást felülmúlniuk egy izgalmas játszma során. A játékot hanghatások teszik még élvezetesebbé. A lézerharc során egy érzékelő jelzi a találatokat így a szuper csaták garantáltak. Díjazás: érem, serleg, oklevél.

Ünnepélyes eredményhirdetés, díjazással, családi nappal egybekötve

Az összesített eredményhirdetés lesz ezen a napon. Ugrálóvár, étkezés, díjak, sportjátékok kipróbálási lehetősége és egyéb érdekességek várják a kilátogatókat.

 

Kiegészítő programok, amelyek színesítik a rendezvényt és emelik az esemény színvonalát:

  • Sárospataki Rajz, Sport és Újrahasznosítás című kiállítás (2021. június 27. 10.00 óra);
  • Rajz verseny az Olimpia jegyében (lásd: plakát);
  • Konferencia előadás a környezetvédelem jegyében (Sárospataki Sportpálya, június 27. Klubház 14.00 óra);
  • szelektív hulladék gyűjtés folyik minden hétvégén, a rendezvények helyszínén is;
  • ünnepélyes fa ültetés a záró napon (Sárospataki Sportpálya, június 27. Klubház 11.00 óra);

 

A minisztériumnak, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program CLLD helyi felhívásának, Sárospatak Város Önkormányzatának köszönhetően a TOP-7.1.1-16-H-083-10 kódszámú helyi felhíváshoz csatlakozva, sikerült a programunkat elkezdeni. Igaz a pandémia miatt, sajnos majdnem egy hónappal később, mint ahogy tervetük. Minden precizitásunkra szükség volt, hogy amint a törvények lehetővé tették, azonnal el tudjuk indítani rendezvényeinket.

 

            Minden rendezvényen túl vagyunk, mondhatjuk sikeresen.

 

  • Az első hétvégén a kerékpár versenyé volt a főszerep, ahol sok család képviseltette magát, és büszkén vehette át a szép serlegeket, pólókat, sapkákat, okleveleket, érmeket. Ki kell emelni, hogy balesetmentes rendezvény volt, hiszen igencsak balesetveszélyes sportágról beszélhetünk. A sport élménye mellett, mindenki egészségesen és jó szájízzel indult haza. A legtöbb család a következőket mondta: eljövünk legközelebb is, és megpróbáljuk megnyerni az összetett versenyt is.

 

  • Majd következett a Tengerszem túra, ahol közel 35 fő élvezhette a Világörökség részeként emlegetett, helyi adottságok szépségét. A kvíz versenyhez hasonlító túrát az érzelmek jellemezték a táj párhuzamában. Ekkor még csak bíztunk benne, hogy a következő hetekben is hasonló érdeklődés lesz a családok körében, hiszen MOZOGNI jó. A bizalom ezen a rendezvényen is meghozta a gyümölcsét, hiszen a „tusa” után nem haza felé vették az irányt, hanem még maradtak ezen a csodálatos helyen, ki piknikezni, ki szalonnát sütni, de volt olyan aki a Via ferrata-t próbálta ki.

 

  • Azt gondoltuk, hogy a legjobban várt versenyszám a sárkányhajó verseny lesz. Jól gondoltuk. Remek hangulat, sportszerű verseny, csodálatos időjárás várta a résztvevő családokat. Mint ahogy a dal is mondja, nem kell célfotó… Ám itt kellett, hiszen a díjakat – a kvíz kérdések párhuzamában – csak nehezen lehetett eldönteni, hogy ki kapja. Nagy segítsége volt a csapatoknak a kormányosok, hiszen a profi szakemberek igencsak megmozgatták – természetesen biztonságosan – az emberek apraja – nagyját.

 

  • A lovas sor és váltóverseny családok részére címmel következett a sorban. Ezzel a „tussal” nem lehet mellé fogni, hiszen köztudott, hogy Sárospatakon nagy hagyománya van a lovaglásnak. Öröm volt látni, a gyermekeket, ahogy a felnőttek „védelmében” élvezték az állatok nyújtotta élményt. Külön mosolyt csal a „szívünkbe” az a tény, hogy több család is ezen a napon ült először lovon. Ha a versenyt nézzük, akkor „élesedett” a helyzet, hiszen több team is ugyan olyan pontszámmal állt az összetettben.

 

  • A lézerpuska ügyességi számmal volt – mint szervezőknek – a legnagyobb félelmünk, tudniillik, ilyen még Sárospatakon nem nagyon volt. A gondolat nem volt helyes, hiszen talán kimondhatjuk, ezt az ügyességi feladatot élvezték a legjobban a gyermeke és a hozzátartozók. A képek is önmagukért beszélnek, hiszen végre a számítógép helyett, élőben is ki lehetett próbálni ezt az újszerű játékot. Természetesen kialakult ez által a végeredmény is hamar.

 

  • Elérkezett az utolsó nap, amelyet mindenki várva várt. Az összesített eredményhirdetés volt ezen a napon. Ugrálóvár, étkezés, díjak, sportjátékok (óriás sakk, íjászat, célba rúgás, szumo, asztalitenisz, mini ping – pong, mini tenisz, stb.) kipróbálási lehetősége és egyéb érdekességek (modellezők bemutatója, palacsinta és gulyás parti, olimpia kvíz) várták a kilátogatókat. Nagy – nagy büszkeséggel vették át a családok az értékes díjakat, és volt olyan is akinél a mécses is eltörött, örömében. Összességében úgy gondoljuk, hogy igény van e fajta „öttusa versenyre” a Zemplén fővárosában.

 

 

 

 

 

Megjelent: 431 alkalommal Utoljára frissítve: vasárnap, 12 december 2021 19:27
Tovább a kategóriában: « TÖBB SZÁZ GYERMEK SÁROSPATAKON